122637939_3659888744042669_559698229435739536_o

Posted on:

ODGOVOR ORGANIZMA NA INFEKCIJU

autor: Dr R. Kosić, pedijatar

Visoka temperatura simptom je najvećeg broja očekivanih infekcija u dječijem uzrastu i nije uvijek u direktnoj vezi sa ozbiljnijom bolesti. Sve što se uradi u kućnim uvjetima pomoći će djetetu, a doktoru neće otežati postavljanje dijagnoze

Povišena temperatura je jedan od najčešćih razloga zbog koga roditelji dovode dijete na pregled kod pedijatra. Zabrinutost roditelja zbog izmjerenih vrijednosti na toplomjeru  obično nije praćena očekivanom zabrinutošću medicinskog osoblja, pa eto razloga za nesporazum i nezadovoljstvo u čekaonici pedijatrijskih ordinacija. Roditelji, pogotovo oni mladi, koji se prvi put susreće sa povišenom temperaturom, očekuju odmah dijagnozu, efikasan lijek koji će oboriti povišene vrijednosti i oporavljeno dijete u što kraćem periodu. Doktori i medicinske sestre znaju da je povišena temperatura simptom najvećeg broja očekivanih infekcija u dječijem uzrastu i da ona nije uvijek u direktnoj vezi sa ozbiljnijom bolesti.

Imunološka odbrana tijela

Kada toksini bakterija, virusi, lijekovi ili proizvodi raspadanja tkiva dospiju u krv odbrambene ćelije našeg tijela reaguju lučenjem unutrašnjih piroksina (hiperpireksija = povišena temperatura). Ove materije preko krvi dospijevaju u centar za regulaciju tjelesne temperature u dijelu mozga koji se zove hipotalamus. Ovaj centar će složenim mehanizmom podići temperaturu tijela i započeti niz imunoloških reakcija za efikasnu i pravovremenu odbranu tijela. Povišena temperature je znak zdravog odgovora organizma na infekciju i nije uvijek štetan po zdravlje, naprotiv.

Temperaturu treba mjeriti alkoholnim ili galijumskim termometrom/toplomjerom (ranije živinim), najbolje ispod pazuha. Toplomjer treba držati tri do pet minuta. Ukoliko se koriste moderni bezkontaktni termometri pridržavati se uputstva proizvođača. Treba izbjegavati mjerenje temperature neposredno poslije spavanja, plakanja ili tokom dojenja. Prije mjerenja temperature dijete treba raskomotiti, izvaditi iz korpe ili naručja, rashladiti prostoriju… Tek tada se izmjerene vrijednosti preko 37 C mogu smatrati povišenom temperaturom.

Prvi postupci roditelja kod kuće

Roditelji mogu mnogo da urade prije nego odvedu dijete na pregled kod pedijatra. Dijete treba istuširati mlakom vodom, napojiti vodom, čajem, sokom, supom… obući mu laganu pamučnu odjeću i smjestiti u provjetrenu prostoriju u kojoj je temperatura oko 22 C. Mnogo je važnije da dijete uzima dovoljno tečnosti nego da jede, a ukoliko je gladno treba mu ponuditi hranu koju inače rado uzima. Sirup za snižavanje temperature obavezan je u svakoj kućnoj apoteci. Može se nabaviti bez ljekarskog recepta. Djeca koriste dva lijeka: paracetamol i ibuprofen, koji se mogu kupiti pod različitim fabričkim nazivima. Zabranjena je upotreba acetilsalicilne kiseline (aspirin) kod djece.

Lijekovi za snižavanje temperature se daju na 6 do 8 sati, najmanji dozvoljeni razmak je 4 sata. Ukoliko sve prethodno navedene opće mjere njege djeteta ne dovedu do pada temperature ispod 38.5 C treba dati odgovarajuću dozu lijeka za temperaturu. Kod dece se svi lijekovi doziraju po kilogramu tjelesne težine, a ne ne po uzrastu. Djeca preko 40 kg i/ili 12 godina uzimaju lijekove u dozi za odrasle. Sirupi za temperaturu se daju originalnom kašičicom iz pakovanja ili špricom. Roditelji trebaju da se pri svakoj posjeti pedijatru informiraju o dozi lijeka koju dijete treba da uzima u odnosu na tjelesnu težinu. Ovi lijekovi istovremeno služe i za suzbijanje bolova, mogu se davati kod bolova u uhu, zubobolje, gušobolje… Sa ovim lijekovima istovremeno se mogu davati i antibiotici, kapi za nos i probiotici.

Pedijatar konstatira vrstu infekcije

Raspoloženo, zadovoljno dijete koje dobro jede i pije, uvijek je manje ugroženo od malaksalog i pospanog djeteta, bez obzira na visinu izmjerene temperature. Febrilno novorođenče, dijete koje povraća ili ima osip po telu, prekida sisanje ili odbije nekoliko obroka, treba odvesti u najbližu pedijatrijsku ordinaciju. Roditelji treba da preduzmu sve opće mjere njege bolesnog djeteta i da daju odgovarajuću dozu sirupa za snižavanje temperature. Sve što se uradi u kućnim uslovima će pomoći detetu, a doktoru neće otežati postavljanje dijagnoze. Pedijatar na osnovu kliničkog pregleda, laboratorijskih rezultata (krvna slika, urin, C reaktivni protein) odlučuje da li je uzročnik povišene temperature virusna ili bakterijska infekcija. Antibiotici se prepisuju samo u slučaju bakterijske infekcije, a u slučaju virusne prirode bolesti neće imati uticaja na izlječenje, niti na sniženje temperature.

Ukoliko pitate roditelje i pedijatre da li je povišena temperatura razlog za zabrinutost odgovori će se dosta razlikovati. Roditelji uvek povezuju visoku temperaturu sa ozbiljnim, životno ugrožavajućim bolestima. Pedijatri znaju da su virusne infekcije daleko najčešći uzročnik bolesti kod djece. Zato se savjetuje njega u kućnim uslovima, praćenje općeg stanja djeteta. U slučaju da se povišena temperatura održava, da dijete gubi tečnost prolivom ili povraćanjem, da se pojave neobični simptomi i loše opće stanje djeteta, ne treba oklijevati već odmah ići pedijatru.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?