122002483_3643259395705604_3309923647704568010_o

Posted on:

autor: S. Stamenković

“Kada sam imao pet godina, majka mi je rekla da je sreća ključ života. Kada sam pošao u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam “sretan”. Rekli su mi da nisam razumio zadatak, a ja sam im odgovorio da oni nisu razumjeli život.” Ovaj citat Džona Lenona (John Lennon) koriste mnogi kad žele da dočaraju suštinu života. Sreća je ključna riječ. Iako djecu različitog uzrasta, naročito u vremenu u kojem živimo, raduju različite aktivnosti, suština je naučiti ih da se sreća ne kupuje, već da je čine druge stvari, koje su besplatne i dostupne, od pozitivnog stava i boravka u prirodi, preko interesantnog hobija, do pomaganja drugima.

Roditelji kao uzor

Mi smo najveći uzor svojoj djeci. Posmatraju nas i upijaju sve što (u)radimo, kažemo ili prešutimo, od nas uče najvažnije životne vrijednosti. A najvažnija jeste da život pruža mnogo mogućnosti i da materijalna bogatstva nisu osnov sreće. Provodite što više vremena sa djecom, pokažite im da ih volite, da se uvijek mogu osloniti na vas i na vašu podršku. Dajte im priliku da vam ispričaju o svojim strahovima i brigama, da sa vama podijele maštanja i snove. Podržite ih u njihovim izborima, radujte se njihovim uspjesima. Podstičite njihovu kreativnost, ambicije, hrabrost. I vaše dijete će izrasti u sretnu osobu punu samopuzdanja i samopoštovanja, koja će znati da poštuje ljude u svom okruženju.

Igra – uslov sreće i bezbrižnosti

Najvažnija stvar za razvoj i sreću djeteta od samog rođenja je igra. I beba se u početku igra svojim rukama i nogama, otkrivajući svijet oko sebe. Svako novo otkriće pokazuje osmijehom i sretnim gugutanjem. Kako rastu, važno je da razvijaju timske navike, bilo da u vrtiću, izviđačima, umjetničkim ili sportskim radionicama. U igri sa drugom djecom, mališani se prilagođavaju novim okolnostima, istražuju svoje mogućnosti i granice, uče da dijele, da gube i pobjeđuju, uče da se raduju.

Optimizam – adut sreće

Pomozite djeci da nađu zadovoljstvo u svijetu koji ih okružuje, pustite ih da gaze proljetne barice, da uživaju u zalasku sunca, sakupljaju kamenčiće, beru cvijeće. Uključite dijete u svakodnevne aktivnosti, dopustite da postavi sto, da nahrani kućnog ljubimca, da vam pomaže u pravljenju kolača. Na taj način dijete gradi osjećaj samopoštovanja. Crtajte zajedno, slažite kocke, sašijte nove haljine za lutke, čitajte, igrajte društvene igre. Osjećaj zajedništva i pripadanja jača sigurnost i podstiče sreću. Naučite dijete da stvara pozitivne navike.To može biti zanimljiv hobi, umjetničko stvaralaštvo, sport ili volonterizam. Dajte vašem djetetu priliku da shvati koliko je dobar osjećaj pomagati drugima. Pomozite nepoznatoj baki da pređe ulicu, poklonite staru garderobu,donirajte knjige. Svakog dana prepoznajte i cijenite dobre stvari koje su se dogodile i koje je vaše dijete uradilo. Nagradite pozitivna razmišljanja svoje djece poljupcem, zagrljajem, lijepim rečima. Podstičite optimizam. I beskrajno volite svoje dijete.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?