nega-deteta

NJEGA BOLESNOG DJETETA

Posted on:

BODRITE MALOG PACIJENTA

autor: Dr R. Kosić, pedijatar

Ne dozvolite da odbije mjerenje temperature ili preporučeni lijek u pravoj količini i u pravo vrijeme – ovo su rijetka pravila od kojih ne treba da odstupite kada je dijete bolesno

Danas djeca najčešće žive u uslovima dobre ishrane, dok su higijena i njega na mnogo boljem nivou nego što su zapamtile generacije njihovih baka. Savremena medicina koristi napredne metode dijagnostike i liječenja – ljekar, laboratorija i apoteka su dostupni u svim krajevima naše zemlje. Rijetke su bolesti zbog kojih djeca moraju u bolnicu, dijagnoza se postavlja brzo i liječenje započinje na vrijeme. Djeca svih uzrasta najčešće boluju od akutnih virusnih ili bakterijskih bolesti sa dobrom prognozom. Sistematska vakcinacija je dovela do iskorijenjivanja mnogih zaraznih bolesti od kojih se nekada umiralo, a savremeni antibiotici, uz dobru njegu, brzo dovode do poboljšanja zdravstvenog stanja. Najveći broj djece danas boluje kratkotrajno, u dobrim uslovima porodične njege po savjetu pedijatra.

TEČNOST VAŽNIJA OD KALORIJA

Briga o bolesnom djetetu se ne razlikuje mnogo od svakodnevne njege kada je zdravo. Zdrava hrana, koju inače rado jede, biće pogodna za najveći broj dječjih bolesti – ponudite mu manje obroke i ne mijenjajte ustaljene navike. Poštujte njegovo zdravstveno stanje, nije obavezno da više i drugačije jede kada ima povišenu temperaturu, gušobolju ili glavobolju…Tečnost je mnogo važnija od kalorija, posebno ako povraća ili gubi tečnost prolivom. Supu, čaj ili vodu treba da pije u malim gutljajima. Nekoliko dana sa manje hrane neće uticati na pravilan rast i razvoj, povišena temperatura može dodatno da pogoršava gubitak tečnosti. „Osvježite“ svakodnevicu bolovanja novom slamkom, bočicom ili čašom; ako pomiješate lijek sa sokom ili mlijekom radije će popiti sirup za povišenu temperaturu ili antibiotik. Ne dozvolite da odbije mjerenje temperature ili preporučeni lijek u pravoj količini i u pravo vrijeme – ovo su rijetka pravila od kojih ne treba da odstupite kada je dijete bolesno.

PRATITE TOK BOLESTI

Strogo mirovanje u krevetu će biti rijetko savjetovano. Ukoliko ima povišenu temperaturu dijete treba da bude u provjetrenoj sobi, lagano obučeno u pamučnu odjeću. Dijete koje se ne osjeća dobro traži društvo, dozvolite mu da boluje u dnevnoj sobi ili da vas prati u obavljanju kućnih poslova. Ne sputavajte ga u igri, to je dobar znak da se osjeća dobro i da ga bolest ne ugrožava. Ukoliko traži da legne, obavezno mu izmjerite temperturu i pratite da li će doći do pogoršanja bolesti. Dijete sa visokom temperaturom koje se zadovoljno igra uvijek je manje bolesno od pospanog i nezadovoljnog djeteta sa blago povišenom temperaturom. Pojava novih simptoma, pogoršanje općeg stanja ( pospanost, malaksalost, pojava ospe, otežano disanje) znak je da treba da ga odvedete na pregled i potražite savjet pedijatra.
Ako je bolest kratka moći ćete lakše da izađete na kraj sa promijenjenim ritmom spavanja, razdražljivošću i potpunoj zavisnosti od ukućana. Roditeljska tolerancija obično posustane poslije nekoliko dana, a zabrinutost zbog trajanja bolesti još više pogoršava atmosferu u porodici i ponašanje bolesnog djeteta. Većina dječjih bolesti prolazno narušava tok svakodnevnog života – dijete ne može u obdanište, majka neće moći na posao, dolazak bake pretvara ustaljenu disciplinu u „pidžama“ zabavu kod kuće…

I OPTIMIZAM LIJEČI

Djeca su rijetko zabrinuta za sopstveno zdravlje, zadatak roditelja je da ne narušavaju taj optimizam i bodre dijete da što prije ozdravi. Zabrinuto lice roditelja i prepričavanje toka bolesti sa prijateljima nikako ne ulivaju pozitivnu energiju malom bolesniku…
Nije nam cilj da dijete shvati da je bolest mogućnost da se zaborave sva ustaljena pravila dobrog vaspitanja. Ne možemo očekivati ni da se ponaša na najrazumniji način. Pokušajte da ustanovite kompromis – ponašajte se kao da je nešto mlađe od stvarnog uzrasta. Propuzalo dijete će se ponašati kao beba, sa prohodalim postupajte kao da je tek propuzalo, sa predškolskim kao sa prohodalim. Unutar ovih ustupaka zahtijevajte da se ponaša uljudno i poštuje ostale članove porodice. Djeca rijetko boluju teško i dugo, nema potrebe da zbog jedne sedmice gripe izmijenite sve teško usvojene rituale zdrave ishrane i higijene.

KREATIVNO ISKORISTITE „BOLESNE DANE“

Period bolovanja iskoristite da nešto nauči, pažnju mu možete okupirati čitanjem priča, slušanjem muzike, gledanjem nekog filma. Spremite „kutiju za bolesne dane“, odložite u nju zaboravljene igračke, plastelin, flomastere, bojice, pokidane perle, trake sa otvorenih poklona, kutijice interesantnih oblika… sve ono što može uz malo mašte da postane poklon za baku ili iznenađenje za drugaricu iz vrtića. U skladu sa uzrastom dozvolite mu korištenje makaza i ljepila i pohvalite svaku ideju…Najlakše je da ga okupirate sadržajem sa ekrana – za dijete će biti mnogo korisnije da „bolesne“ dane kreativno iskoristi. Naoružajte se strpljenjem i saznanjem da su vaši roditelji uspješno odgajili djecu u mnogo lošijim uslovima. Pedijatar će vam biti dragocjen saradnik u prevazilaženju panike i sticanju iskustva u njegovanju bolesnog djeteta.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?