121120292_3612687258762818_6601225468018516510_o

Posted on:

DOBRE NAVIKE ČUVAJU ZUBE

autor: Dr J. Crnoglavac

Tokom trudnoće veoma je važno održavanje oralne higijene kao i regularne stomatološke kontrole

U periodu trudnoće, kako zbog zdravlja trudnice tako i zbog zdravlja bebe, posebnu pažnju treba posvetiti oralnoj higijeni, zdravlju zuba i dobrim navikama. Većina trudnica vjeruje da zubi u trudnoći “propadaju jer beba uzima kalcijum iz zuba”, međutim to nije tačno. Ukoliko je bebi potrebna veća količina kalcijuma od one koju majka unosi ishranom, ona će je crpiti iz kostiju majke, a ne iz zuba.

Postavlja se pitanje da li su zubi i desni u trudnoći zaista ugroženi?

Gravidni gingivitis

Tačno je da su zubi ugroženiji u trudnoći, ali za to postoje drugi razlozi koji prate samu trudnoću. Na prvom mjestu je hormonski disbalans, dok je na drugom mjestu nepravilna higijena usta i zuba. Zbog hormonskog disbalansa desni često budu uvećane, crvene, osjetljive i lako krvare, kako prilikom pranja, tako i tokom obroka. Uvećane i bolne desni prekrivaju veću površinu zuba, što znatno otežava njihovo čišćenje. Zato trudnice nerijetko, zbog bola i krvarenja, odlažu pranje zuba i situacija se samo pogoršava.

Upala desni tokom trudnoće naziva se gravidni gingivitis. Najčešće se javlja u drugom tromjesečju trudnoće. Ukoliko se na vreme primjeti i sanira uz stručnu pomoć stomatologa, apsolutno ne dovodi ni do kakvih posljedica.

Paradontopatija

Problem nastaje kada se ovo stanje zapusti, jer može da uzrokuje progresiju parodontopatije. Parodontopatija predstavlja ozbiljno oboljenje, gdje dolazi do propadanja kosti i tkiva oko samog zuba, što za posljedicu ima rasklaćenje i/ili ispadanje zuba, kao i nastanak ozbiljne infekcije koja može ugroziti zdravlje ne samo trudnice, nego i ploda. Infekcija može biti toliko ozbiljna, da dovede do prijevremenog porođaja.

Oralna higijena

Jutarnje mučnine sa povraćanjem su još jedan problem sa kojima se trudnice često susreću. Želudačna kiselina može ošteti zubnu gleđ, pa se trudnicama savjetuje da nakon povraćanja isperu usta čistom vodom, a nakon sat vremena operu zube četkicom i pastom.

Kada pranje zuba na početku trudnoće izaziva nepodnošljivo gađenje i mučninu trudnicama se savjetuje da koriste četkice sa manjom glavom i tečnosti za ispiranje usta. Pranje zuba četkicom bez paste može, ali samo neko vrijeme, jer ne treba zaboraviti da floridi iz paste štite od karijesa, što je svakako potrebno ženama u drugom stanju.

Kada se javiti stomatologu?

Tokom trudnoće veoma je važno održavanje oralne higijene kao i regularne stomatološke kontrole. U toku trudnoće nesmetano se mogu obavljati intervencije koje zahtijevaju primjenu lokalnog anestetika, jer sama trudnoća nije kontraindikacija za njegovu primjenu. U trudnoći treba izbjegavati snimanje zuba, naročito u prvom trimestru, a ako je moguće i do kraja trudnoće. Drugo tromjesečje je najsigurnije za obavljanje stomatoloških intervencija i tada je neophodno sanirati sve probleme koje trudnica ima. Prvi i posljednji trimestar rezervisani su za kratke i preventivne, kao i za neodložne stomatološke intervencije.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?