saveti-o-zdravlju-nadutost

NADUTOST

Posted on:

Rješenje za stomačne probleme

Iako se najčešće radi o problemu koji nestaje promjenom načina ishrane, ovo nije tegoba koju treba olako prihvatati i dozvoliti joj da preraste u hronično stanje.

Autor: J. Petrović

Računa se da se čak dvije trećine populacije povremeno susreće sa viškom gasova u stomaku, koji stvara specifičan, neprijatan osjećaj nadutosti. Iako je najčešće u pitanju prolazna pojava koja nestaje promjenom načina ishrane, trebalo bi se posavjetovati sa svojim ljekarom ukoliko imamo takve probleme. Nadutost može da bude indikator za postojanje ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja poput čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu, kamena u žuči i nekih vrsta tumora. Ovaj poremećaj povezan je i sa nedovoljnom fizičkom aktivnošću, a može nastati i kao nuspojava određenih lijekova. Stres i psihogeni faktori takođe su među mogućim uzročnicima.

Dnevnik ishrane

Namirnice iz familije kupusnjača kao što su kelj, brokoli, kupus i karfiol, ali i različite vrste mahunarki poput graha, boranije i graška, zbog svog biohemijskog sastava mogu da budu teške za varenje, što za posljedicu ima stvaranje veće količine gasova u digestivnom sistemu. U grupu namirnica koje mogu izazvati pretjerano stvaranje gasova spada i crni luk, a začinjena, pržena i masna hrana su takođe identifikovane kao mogući uzročnik nadutosti. Pacijentima se često savjetuje vođenje dnevnika ishrane u koji treba da bilježe sve što su pojeli tokom dana, kao i da li im je ta vrsta hrane prouzrokovala pojačano stvaranje gasova. Kada se identifikuju uzročnici, onda je rješenje u njihovom izbacivanju iz jelovnika, ili konzumacija u umjerenim količinama koje ne stvaraju probleme.

Nije važno samo šta jedemo, već i kako to radimo

Način na koji konzumiramo hranu isto tako može biti uzrok nadutosti. Brzo jedenje i gutanje zalogaja bez žvakanja dovodi do otežanog varenja hrane. Važno je napomenuti da proces varenja počinje već u usnoj duplji, te je zato neophodno svaki zalogaj dobro sažvakati. Trebalo bi da obroci budu redovni, umjereni i dobro izbalansirani. Kada jedemo, treba da sjedimo, i to u opuštenoj atmosferi. Ne treba da radimo druge stvari, na primjer da gledamo u monitor, telefon ili TV.

Kako se izboriti sa ovim problemom?

U dogovoru sa ljekarom i farmaceutom, potrebno je odabrati probiotsku kulturu koja će pomoći eliminaciji ovog problema, a na raspolaganju nam stoje i digestivni enzimi. Biljni začini kao što su: nana, kamilica, đumbir, lovor i komorač doprinose lakšem podnošenju teško svarljive hrane. Kašika jabukovog sirćeta pomiješana sa čašom mlake vode u kojoj je razmućena kašičica meda ima brojna blagotvorna dejstva na naš organizam, a između ostalog pomaže rješavanju problema nadutosti. Kim je još jedan biljni proizvod koji doprinosi eliminaciji viška gasova, možete ga dodavati jelima ili ga grickati između obroka. Čaj od komorača se pokazao kao efikasno sredstvo, a ova biljka je korisna i u drugim oblicima. Možete je jesti samu ili je dodati salatama.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?