proteza

PROTEZA

Posted on:

ULAGANJE U LIJEP I ZDRAV OSMIJEH

autor: dr N. Vunjak, specijalista ortopedije vilica

“Proteza” je kolokvijalni (narodski) naziv za ortodontski aparat. Naziv ortodoncija potiče od grčkih reči ORTHOS, što znači prav ili savršen i ODON što znači zub. ORTODONCIJA je posebna grana stomatologije koja se bavi utvrđivanjem i ispravljanjem nepravilnosti položaja zuba i vilica. Ove nepravilnosti su sve češće kod mlađih generacija, a zaslugu za to imaju naslijeđe, nepravilna ishrana, loše navike i nedovoljna briga. Kao rezultat toga, osim estetskih problema, javljaju se i poremećaji funkcija disanja, žvakanja, gutanja, govora…
Postoje istorijski podaci da se u nekim prastarim kulturama nepravilan položaj zuba, uz razrokost, smatrao božanskim darom i vanrednom ljepotom. Međutim u savremenom svijetu imperativ ljepote teži savršenom skladu položaja, proporcije i simetrije. Lijepi zubi i lijep osmijeh su odraz opšteg zdravlja.

PRAVOVREMENA REAKCIJA

Nepravilan položaj zuba i vilica se mogu primjetiti već u uzrastu djece od tri godine, najčešće kao posljedica navike sisanja cucle ili prsta. Zato bi roditelji trebalo da obrate pažnju na:

  1. Naviku sisanja cucle ili prsta
  2. Nezrelo(infantilno) gutanje – tiskanje jezika između zuba prilikom gutanja
  3. Disanje na usta
  4. Dobru njegu i higijenu zuba od momenta njihovog nicanja

Ukoliko se pravovremeno reaguje i isprave loše navike može doći do spontane korekcije nepravilnosti. Loše navike kod djece se, po pravilu, tolerišu do treće godine i već tada se, ukoliko situacija zahtijeva, može započeti sa odgovarajućom terapijom.

VRSTE PROTEZA

Miofunkcionalni aparati su prefabrikovani aparati, koji angažovanjem mišića usta i lica, dovode do pravilnog razvoja lica i vilica i adekvatnog položaja zuba.
Pločasti aparati (proteze za djecu) su pokretni aparati koje dijete samo stavlja i moraju se nositi 14-16 sati dnevno kako bi imali efekat. Ovdje je od ključne važnosti disciplina i saradnja pacijenta. Mnogi od nas pamte djetinjstvo po “protezama” koje smo nosili godinama, ali očigledno nedovoljno disciplinovano.
Fiksni aparati se postavljaju na zube i mogu biti uklonjeni samo od strane stomatologa. Mogu se postaviti kada postoji više od polovine izraslih stalnih zuba, što je obično u izrastu od 11-12 godina. Prosečno vrijeme terapije je 18 mjeseci. Postoje različite fiksne tehnike, tako da osim konvencionalne koja je u najširoj upotrebi, tu su i samoligirajuće tehnike na čelu sa DAMON sistemom, kao i lingvalne tehnike na čelu sa INCOGNITO sistemom.
Zdravi, pravilno poređani zubi omogućavaju njihovo adekvatno čišćenje i održavanje, što utiče na njihovu dužu trajnost, a lijep osmijeh utiče na samopouzdanje i daje poseban kvalitet životu. Ništa tako moćno, tako snažno ne otkriva ljudsku narav kao osmijeh.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?