testosteron

MUŠKI SINDROM RAZDRAŽLJIVOSTI

Posted on:

autor: mr V. Knežević

Smanjen nivo testosterona i njegove oscilacije koje se manifestuju osjećanjem bijesa, strepnje i depresije, padom libida, debljanjem i umorom, uspješno se regulišu unošenjem cinka, magnezijuma i selena, kao i vitaminima A, D i B kompleksa

Da i muškarci imaju “one” dane slažu se mnogobrojni naučnici i istraživači, iako ne postoji konsenzus oko pitanja da li se muški hormonski status mijenja na par nedjelja ili mjeseci. Ipak, sigurno je i osobe muškog pola prolaze kroz nekakav hormonalni ciklus. Pored toga, poznato je da kod muškaraca nivo testosterona ima svoj maksimum rano ujutro, kao i da se smanjuje tokom dana, pa izbjegavanje intimnosti u kasnim večernjim satima izgovorom “dušo, boli me glava”, nije rezervisano samo za žene.
Skandinavski naučnici misle da je promjena nivoa muških hormona u direktnoj korelaciji s godišnjim dobom. Istraživanja provedena u Norveškoj i Danskoj su pokazala da je nivo testosterona kod ispitanika bio niži u ljetnjem periodu, a viši u jesen. Da postoje sezonske varijacije slažu se i urolozi iz Hjustona, a jedan slovački endokrinolog čak tvrdi da i muškarci imaju lunarni ritam testosterona i prolaze kroz mjesečni hormonalni ciklus baš kao i žene.

MUŠKI PMS

Iako pobornici mačo kulturnog obrasca ne prihvataju činjenicu da i muškarci pate od simptoma koji nalikuju ženskom predmenstrualnom sindromu, sve više medicinskih istraživanja pokazuje da i muškarci imaju svoj PMS, samo što se u njihovom slučaju to stanje naziva IMS, ili “muški sindrom razdražljivosti” (Irritable Male Syndrom).
Okidač IMS-a je smanjen nivo testosterona, odnosno njegove oscilacije u organizmu. Sindrom muške razdražljivosti može da se manifestuje iznenadnim napadima bijesa i lošeg raspoloženja, osjećanjem anksioznosti, ali i simptomima depresije. Samosvjesni partneri, neopterećeni predrasudama, lakše se nose sa muškarčevim “onim” danima, jer znaju da hormoni mogu da naprave haos u tijelu i žene i muškarca, kao i da je to samo prolazna faza.
Iako se pad testosterona neumitno događa s godinama, poznato je da i mladi muškarci mogu da proživljavaju oscilacije ovog muškog hormona i privremeno se transformišu u džangrizava, naporna, preosjetljiva gunđala kojima ništa ne valja i sve ih iritira. Uzroci su mnogobrojni: od pretjeranog vježbanja i iscrpljivanja, neadekvatne ishrane, do stresnih situacija i događaja poput gubitka voljene osobe, posla, ili izrazite finansijske nestabilnosti.

SIMPTOMI PADA TESTOSTERONA

Lista simptoma pada muškog hormona je dugačka: nervoza, bijes, povlačenje u sebe, strepnja, uznemirenost, nesanica ili pretjerano spavanje, konstantna glad, gojaznost, nadutost, pad libida, problemi s erekcijom, jak umor koji ne prolazi, opadanje energije, grčevi, trnjenje, glavobolja, gubitak mišićne mase.

RAZUMIJEVANJE I RAZGOVOR

Nije tajna, testosteron utiče na ljudsko ponašanje, a njegov deficit i oscilacije imaju za posljedicu osjećanje hroničnog umora, napetosti i razdražljivosti, smanjen libido, ali i pojačano znojenje, crvenilo kože i bolove u ekstremitetima. Nije rijetko ni prejedanje, kompulzivno unošenje hrane i slatkiša i posljedično debljanje. Kada muškarca uhvati IMS, nije mu lako. Partner može da pomogne strpljenjem i tolerantnim razgovorom, a ako nema boljitka, treba se obratiti ljekaru koji će dati adekvatnu terapiju za oslobađanje od stresa i napetosti, ali i preporuke za zdravu ishranu i vježbanje. Suplementi vitamina i minerala takođe pomažu.
Kao i u mnogim drugim stvarima, razumijevanje i podrška su ključni da osoba koja pati od muškog sindroma razdražljivosti izađe iz tog stanja bez dodatnog stresa i iritacije. Uostalom, i oni imaju pravo na svoje loše dane u mjesecu kada su bezrazložno mrzovoljni, s pojačanom potrebom da se svađaju i ljute i smanjenom željom za seksom. Zaista, ako neko može da razumije muškarce kada ih obuzme napad živčanosti, onda su to žene. Pitanja tipa “dragi, da li ti to imaš IMS” se ne preporučuju, jer pouzdano dolivaju ulje na vatru, što svaka žena zna na osnovu ličnog iskustva s iritirajućim opaskama na račun PMS-a i “onih” dana u mjesecu.

KAKO POVEĆATI NIVO TESTOSTERONA

Gojaznost kod muškaraca nije samo estetski problem, nego i zdravstveni. Brzometne dijete nisu rešenje, ali program zdrave ishrane jeste, u koji treba uključiti i orašaste plodove (bademi, orasi, lješnjaci), zdrave masti (maslinovo ulje), ribu i morske plodove, zeleno povrće, a izbjegavati šećer, alkohol, industrijske grickalice i prerađevine. Za optimalnu produkciju testosterona veoma su važni vitamini i minerali, koje treba uzimati i u obliku suplemenata, prije svega vitamine A, D i B kompleksa, kao i cink, magnezijum i selen. Kretanje i vježbanje su ključni, jer podižu nivo testosterona. Preporučuju se pješačenje, plivanje, vožnja bicikla, trčanje i vježbe u teretani, pod nadzorom iskusnog trenera, posebno za one koji još nisu ovladali vještinom pravilnog vježbanja.

ŠIPAK I ĐUMBIR

Namirnice koje provjereno podižu nivo testosterona u organizmu su školjke, crveno meso, piletina i puretina, riba bogata omega-3 masnim kiselinama, maslinovo ulje, đumbir, orašasti plodovi, integralne žitarice, luk, pasulj, šipak, špinat, blitva, brokoli, kelj, kupus.

Betty.ba

X
× Imate pitanja?