mama-curi-mi-nos

SEZONA PREHLADA

Posted on:

MAMA, CURI MI NOS

autor: S. Stamenković

Kasna jesen i zima vrijeme su prehlada, mada pedijatri kažu da djeca predškolskog uzrasta imaju od šest do osam respiratornih infekcija godišnje. Curenje nosa jedan je od prvih znakova prehlade

Bilo kakva zdravstvena tegoba kod djece, a posebno beba, brine i uznemirava roditelje. Najbezazlenija je prehlada, koja može biti uporna i naporna. Prvi simptom je curenje nosa. Zbog velikog broja djece na jednom mjestu, prehlade se brzo i lako šire u vrtićima i školama. Najizloženiji su predškolci jer još nisu razvili imunitet, ali sa svakom preležanom prehladom jačaće i njihov imuni sistem.

ZAŠTO “CURI” NOS?

Sekret u nosu čini barijeru koja oblaže i vlaži sluznicu nosa. Dragocjen je jer sadrži antitijela i enzime koji sprječavaju prodor mikroorganizama i čestica prašine. U slučajevima iritacije, infekcije ili alergije, povećava se količina sekreta, koji postaje gušći i mijenja boju.

Ima djece koja su slinava cijele godine. Iako izgleda da im nosić stalno curi, u stvari ih napadaju različiti virusi, koji se smjenjuju i nadovezuju jedan na drugi. Pedijatri podsjećaju da ima preko 100 sojeva rinovirusa, a postoji i više serotipova bakterija. Najčešće je rinitis infektivne prirode i to virusnog porijekla, gdje su uzročnici rinovirusi, RSV, adeno i parainfluenca virusi. U nosu kod djece, od bakterija se najviše izoluju pneumokok i hemofilus influence.

Bistar sekret u nosu se najčešće javlja kod alergijskog rinitisa, ali može biti riječ i o vazomotornom rinitisu, gdje su simptomi slični kao kod alergijskog rinitisa, ali ne postoji ni alergija ni infekcija. Kod ove vrste rinitisa postoji oticanje sluznice nosa usljed prolaznih promjena u tonusu i propustljivosti krvnih sudova nosa. Uzroci mogu da budu različiti, od suhog ili hladnog vazduha, preko različitih emocija kao što su tuga, ljutnja ili uznemirenost.

KIJAVICA KOD BEBA

Otežano disanje na nos, koji još i curi,  uznemiruje bebu i ometa hranjenje, pa je beba  nervozna i razdražljiva. Ukoliko je sekret bistar i rijedak, redovno joj čistite nos. Bolje je koristiti vlažnu maramicu jer ćete papirnom maramicom iziritirati predio oko nosa. Dok je beba još mala, nosić se uspješno čisti ukapavanjem fiziološkog rastvora i upotrebom pumpice. Prvo se u nosić stavi nekoliko kapi rastvora, pusti  da malo odstoji, kako bi sadržaj u nosu smekšao, a zatim se upotrijebi pumpica. Čim dijete malo poraste, počnite da ga učite kako da „puše“ nos.                            

Ljekari podsjećaju da je najčešća komplikacija stalnog sekreta u nosu kod male djece upala uha, jer je u predškolskom uzrastu Eustahijeva tuba kratka, pa sekret brzo prelazi iz nosa na uši. Pored toga, komplikacije mogu da budu sinuzitis, bronhitis, u težim slučajevima i pneumonija.        

Ukoliko nosić curi duže od pet dana, a prate ga bol u grlu ili povišena temperatura, dijete treba odvesti pedijatru.

LIJEČENJE KIJAVICE

Dijete koje je prehlađeno treba da unosi što više tečnosti. Najbolji su topli napici kao što su čajevi i mlijeko, domaća supa i prirodno cijeđeni sokovi. Ishranu obogatiti svježim voćem i povrćem bogatim vitaminom C.

Grijna tijela tokom zimske sezone isušuju vazduh koji može izazvati curenje nosa, pa bi bilo dobro da u prostorijama gdje borave i spavaju mališani postavite ovlaživače vazduha..

Betty.ba

X
× Imate pitanja?